Een bedrijfsblog maakt je website veel beter vindbaar
Een bedrijfs blog geeft je merkautoriteit – ook wel ‘thought leadership’ – en versterkt de band met klanten en prospects. Da’s al heel mooi, maar het wordt nog mooier. Als je wekelijks een blog post is een blog artikel ook erg goed voor je vindbaarheid op Google.
“Google hecht heel erg aan fresh content en interactie.”
Want laten we eerlijk zijn, de meeste websites zonder blogs zijn niet erg dynamisch. Er verschijnen zo nu en dan wat nieuwsfeitjes, maar dat was het dan ook wel. Als het gaat om SEO en vindbaarheid is dat een fors probleem. Google hecht namelijk heel erg aan fresh content en interactie. Als op uw website geregeld nieuwe blogartikelen verschijnen, waarop ook nog gereageerd wordt, gaat Google er vanuit dat u een interessante website heeft. En dat zorgt weer voor een (veel) betere vindbaarheid. Welke andere zaken vergroten de vindbaarheid van uw corporate blog?
Boeiende inhoud
De vindbaarheid van uw site vergroten – ook wel SEO Genoemd (Search Engine Optimization) – begint met boeiende inhoud. Blog posts die voor uw doelgroep werkelijk interessant zijn, zorgen ervoor dat mensen langer op uw site blijven en vaker terug komen. Ook gaan lezers van uw bedrijfsblog de blog posts dan vaker doorsturen naar anderen. Als deze mensen uw blog lezen en geraakt en geboeid worden, blijven ook zij langer op uw bedrijfsblog, komen ze geregeld terug en sturen zij uw blogs weer door naar vrienden en collega’s. Dit is in essentie de manier waarop ‘going viral’ werkt; alles begint met interessante content.
Linkbuilding; intern en extern
Voor Google betekenen links naar uw blog dat uw blog posts blijkbaar door anderen interessant wordt gevonden. Daarmee krijgt uw bedrijfsblog een hogere waardering en stijgt deze in zoekresultaten. Door u actief op te stellen, kunt u hierop invloed uitoefenen. Een simpele manier is om links naar uw blogs te plaatsen op uw Facebook, Twitter en Google+ pagina’s. Wat veel mensen niet weten, is dat u uw blog artikelen ook kunt publiceren op Linkedin Pulse. Op je LinkedIn-homepage vind je drie knoppen: deel een update, upload een foto en publiceer een post. Als je een post voor LinkedIn Pulse wilt schrijven, kies je voor de laatste optie. Het delen van waardevolle informatie op Linkedin is een goede manier om jezelf te positioneren als expert binnen je vakgebied. En het mooie is dat je blogs ook automatisch verschijnen in de tijdlijn van je connecties. Ze krijgen dan ook een update van in hun LinkedIn-postvak en dus in hun e-mail.
“Het delen van waardevolle informatie op Linkedin is een goede manier om jezelf te positioneren als expert.”
Naast externe linkbuilding zijn ook interne links van belang voor uw vindbaarheid. In SEO termen heet dit ‘link juice’; dit is de waarde die je webpagina meekrijgt, doordat een andere relevante websitepagina naar jouw websitepagina linkt. Die waarde wordt ook hoger als je een vanuit je blog een link maakt naar een andere (relevante) pagina op je site.
Zoekwoorden in je blog
Iedereen die wel eens wat gedaan met SEO, weet dat het gebruik van zoekwoorden belangrijk is om de vindbaarheid van je site en blog te vergroten. De belangrijkste plaatsen om dit te doen zijn de titel van je blog artikel en in de inleiding. Google probeert te werken als een ‘normale lezer’; die scant eerst de titel en inleiding om te weten waar het het artikel over gaat en of het interessant is om verder te lezen. De woorden waarop je gevonden wilt worden, dienen daarin dus goed aanwezig te zijn, zij het zonder dit te overdrijven. Bij een blog kun je ook altijd ‘tags’ aangeven; dit zijn kernwoorden van je artikel, en die fungeren voor Google als een ankerpunt. Je belangrijkste zoekwoorden van je blog artikel moet je daarom ook daarin opnemen. Tot slot een opmerking over het beeldmateriaal dat je gebruikt in je bedrijfsblog. Vaak wordt aan de benaming hiervan geen aandacht geschonken omdat dit niet zichtbaar lijkt. Voor Google zijn echter de beelden niet zichtbaar, maar de namen ervan juist wel. Het is dus van wezenlijk belang voor de vindbaarheid van je bedrijfsblog om de foto’s video’s en dergelijke een goede titel te geven (niet DSFFGKNLG.jpg) en bij de alt-tag een beschrijving van wat er op het beeld te zien is.