Een bedrijfsblog vraagt om een blogformule

Een blogformule geeft structuur, zorgt voor consistentie en discipline en maakt je blog leuker en interessanter.

Een blog met alleen maar oude artikelen kan natuurlijk niet. Net zo min als een email nieuwsbrief die bijna nooit verschijnt of eigenlijk niets te melden heeft. Dat is slechte promotie voor een bedrijf. Als je aan een blog begint, moet je het serieus nemen en ervoor zorgen dat je een klantgericht plan hebt.

Eigenlijk is dit hetzelfde als bij het maken van een nieuwsbrief. Als je geen bladformule hebt, begin je elke keer opnieuw. Moet je steeds weer nadenken over wat je erin gaat opnemen. Wie wat gaat schrijven, en hoe de schrijfstijl wordt. Welke beelden je gaat gebruiken. En misschien zelfs wel welk ontwerp je gaat gebruiken. Zo’n ongestructureerde manier van werken zorgt ervoor dat een nieuwsbrief een blog (…) aan het been wordt. Dat geldt ook voor de opzet van een blog, maar gelukkig is de oplossing simpel. Begin eerst met goed nadenken over een blogformule; dat geeft structuur, zorgt voor consistentie en discipline en maakt je blog leuker en interessanter.

Wat hoort thuis in een blogformule

Voor je aan een blog begint, is het goed om hiervoor een gedegen plan te hebben, waarin minimaal de volgende onderwerpen aan de orde komen:

  1. Interessante inhoud. Dit is het allerbelangrijkste onderwerp en gaat eigenlijk maar over een vraag: wat is voor je doelgroep(en) boeiende informatie, waarmee doe je ze een groot plezier? Reclameverhaaltjes over hoe geweldig de producten van je bedrijf zijn horen daar natuurlijk niet in (zie Een bedrijfsblog is geen verkoopkanaal). Wat mensen wel willen weten is informatie over de dingen waarmee ze elke dag bezig zijn, en hoe dit beter en makkelijker kan. Dat kan natuurlijk ook wel degelijk informatie zijn over je bedrijf. Mensen hebben veel interesse in achtergrondinformatie over hoe jullie diensten en producten tot stand komen, vooral als dit wordt verteld door de mensen die hier elke dag mee bezig zijn. Mensen luisteren en kijken nu eenmaal graag naar andere mensen. Daarom zijn personal interest verhalen, gekoppeld aan bedrijfsoplossingen, prima onderwerpen. Maar er zijn natuurlijk ontzettend veel interessante onderwerpen. Vraag is, wat weet je en hoe kun je hierover boeiend vertellen. En wat heb je allemaal gedaan en wat ga je doen. Als het maar echt relevant en boeiend is voor de mensen op wie je je richt. 
  2. Beeldmateriaal. Beelden maken een blog interessanter en geven er meer emotie aan. Denk daarom na over wat voor soort beelden passen bij de uitstraling van je bedrijf.  Welke soort foto’s, films en illustraties wil je gaan gebruiken in je blog. Om dit helder te krijgen, is het zinvol om een ‘moodboard’ te maken. Hierbij zet je het soort beelden waar je aan denkt bij elkaar, zodat je ziet welke emotie dit oproept in je bedrijfsblog. De volgende vraag is natuurlijk hoe je er aan komt. Ga je uitsluitend werken met eigen beeldmateriaal, of ga je ook werken met stockbeelden en links naar Internetbeelden. In alle gevallen geldt dat je altijd goed rekening moet houden met auteursrechten. 
  3. Schrijfstijl. Tot wie ga je je richten en wat wordt de schrijfstijl die bij hen past. Richt je bedrijf zich op een specifieke branche, met veel eigen jargon, dan is gebruik van dat jargon zeker aan te raden. Wil je een lekenpubliek aanspreken, dan is dat uiteraard niet zo. In de meeste gevallen geldt dat een actievere, compacte en persoonlijke schrijfstijl de voorkeur verdient. Geen ellenlange zinnen met heel veel bijzinnen; dat leest op papier al moeilijk en op een beeldscherm helemaal. Ook zo min mogelijk de lijdende vorm toepassen. Dat maakt een tekst minder actief en persoonlijk, en zorgt dus voor minder betrokkenheid bij je bedrijfsblog. 
  4. Planning. Een bedrijfsblog vraagt om geregelde aanvulling met interessante blogcontent. Daarvoor heb je een (reëele) planning nodig en voldoende blog schrijvers, binnen je bedrijf of middels een professioneel blogbedrijf. Dat geldt natuurlijk ook voor je email nieuwsbrief. Belangrijke vraag hierbij is met welke frequentie je je nieuwsbrief wilt verzenden, c.q. wat voor je doelgroep prettig is. Dat houdt in dat je blogs en je nieuwsbrief niet persé gelijk op hoeven te gaan. Als je doelgroep het prettig vindt om twee keer per week een nieuwsbrief met een nieuw blogartikel te ontvangen, kan het synchroon lopen. Maar als dit niet zo is, kun je bv. wekelijks een of meer blog artikelen posten, en een keer per twee of drie weken deze verzamelen in je email nieuwsbrief. 
     
  5. Zichtbaar maken. Een schitterende blog heeft pas zin als je deze ook werkelijk zichtbaar maakt bij je doelgroep. De actiestappen daarvoor horen daarom in de blog formule. Natuurlijk is een koppeling met een digitale nieuwsbrief een uitstekend middel, maar zeker niet het enige. Elk blog artikel verdient een plaats in de social media van je bedrijf, zoals de Facebook, Twitter en Google+ pagina’s. Daarnaast is posten op Linkedin Pulse een uitstekend middel om middels interessante blog artikelen een naam als expert te verwerven. Ook kan opnemen van branchebladen in je maillijst goed werken om je blogs onder de aandacht te brengen van de pers. Dit geldt ook voor het toepassen van werkelijk interessante blog artikelen in persberichten. Door dit te verspreiden via ANP Perssupport wordt dit vaak snel opgenomen door toonaangevende websites.

Dit klinkt als heel wat, maar in de praktijk valt dit erg mee. Mijn ervaring is dat het simpelweg erg leuk werk is om met een bedrijfsblog je bedrijf onder de aandacht te brengen. Met alles wat je hieraan doet, bouw je steeds meer waarde op en dat maakt het zeer dankbaar werk.